Citronové tiramisu Villa Maria
5 bílků
71 g cukru + něco navíc podle chuti
citronovou šťávu čerstvě vymačkanou z půlky citronu
470 ml šlehačky
235 ml limoncella + šplíchanec zvlášť
čerstvě nastrouhaná kůra z 1 citronu + něco navíc pro posypání
235 ml vody
40 italských ´Savoiardi´ Lady finger cukrářských piškotů
nasekaná bílá čokoláda louhovaná v citronové šťávě pro posypání
Postup přípravy:
- šlehejte dohromady bílky, cukr a citronovou šťávu, dokud nedocílíte bílých nadýchaných vrcholků
- v jiné misce našlehejte šlehačku až je nadýchaná. Přidejte směs z bílků, šplíchanec limoncella, citronovou kůru a opatrně to zapracujte do šlehačky.
- v další misce smíchejte 235 ml limoncella s 235 ml vody. Přidejte víc vody (ke zředění limoncella) a cukru, pokud chcete.
- lehce namočte obě strany každého piškotu v limoncellové směsi. Povrch piškotů by měl být mokrý, ale uvnitř by měly být suché. Srovnejte namočené piškoty do pevné vrstvy na dno dortové formy. Rovnoměrně rozetřete polovinu krémové směsi z bílků a šlehačky na piškoty tak, aby byly všechny pokryté. Přidejte druhou vrstvu namočených piškotů, pak rovnoměrně rozetřete zbývající krémovou směs. Nahoře posypte nasekanou bílou čokoládou louhovanou v citronové šťávě.
- narozdíl od tradičního tiramisu může být tato verze podávána ihned
Výsledek: 8 porcí