Čokoládové lanýže
Čokoládové lanýže (Roztančená kuchyně, 20.díl)
čokoláda Valrhona 80% asi 450 g, pořádně roztlouct, rozpustit nad horkou vodou občas promíchat, karamel ze 400 g pískového cukru, zalít 8-9 lžícemi vody a v hrnci pomalu přivést k varu a začne tmavnout, když je nazlátlý nasypat do něj asi 200 g lískových loupaných oříšků a chvilku je v tom pražit, plech na pečení lehce potřít oliv. olejem a pak na to nalít opatrně karamel a rozprostřít, asi za půl hodiny karamel s oříšky vychladne a ztvrdne, rozlámat a rozmixovat v mixéru skoro na pudr, asi 280 ml plnotučné smetany nebo šlehačky a nalít do rozpuštěné čokolády, nasypat tam rozmixovaný griliáš, pak do malé misky čokoládovou směs nalít a rozprostřít, misku dát na půl hodiny do ledničky, pak z toho vytvarovat třeba válečky pomocí dvou lžiček a ty omočit v rozpuštěné hořké čokoládě (asi 200 g) (a odložit na rošt) nebo v kakau nebo v moučkovým cukru
Úžasné domácí čokoládové lanýže (Jamieho nejhezčí Vánoce, 1.díl)
- 300 ml šlehačky
- 300 g čokolády
- lžíce másla
- mandarinková kůra
- špetka soli
- panák brandy (nebo whisky, grappa...)
- kakaový prášek
- mleté vlašské ořechy
- nějaké neslané sušenky