Čokoládové rizoto
Čokoládové rizoto (JO, Roztančená kuchyně, 45.díl)
rýže arborio (krátkozrná, škrobnatá), do rendlíku dát hrudku másla a oliv. olej, vyškrábnout zrníčka z 1 lusku vanilky, přidat k máslu (máslo nemá zhnědnout), kousek celé skořice, i trochu rozmarýnu, pak rýži, asi 1 deci bílého vína, asi 2-3 polévkové lžíce cukru, po troškách přidávat trochu mlíka, bílou čokoládu nasekat na plátky (asi 30 g ?), 100% čoko hnědou nahoblovat nožem, přidat bílou, máslo, vypnutý plyn, rizoto má být trochu mazlavý, nechat minutku dojít pod pokličkou, rizoto nalít na talíř, kousíčky másla, hoblinky čokolády
Čokoládové rizoto (DR, DVDR, 2.série - 4.díl)
30 ml nesoleného másla
125 g rýže arborio
950 ml mléka
30 ml cukru
300 ml hořkosladké čokolády drobně nastrouhané
rozčtvrcené vlašské ořechy pro posypání
Postup přípravy:
- podobně jako u běžného rizota, rozpusťte máslo v horké pánvi a přidejte rýži. Míchejte asi minutu nebo až je rýže průsvitná. Nalijte 240 ml mléka do pánve a nechte srazit. Přidejte cukr a stále míchejte. Až se mléko odpaří (zredukuje), přidejte k rýži 120 ml mléka a pokračujte v míchání. Opakujte tento proces, dokud rýže není ´al dente´.
- přidejte k rýži čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a mléko není zredukované do krémové konzistence
- dezert podávejte v pohárech ihned a dokončete ho posypáním vlašskými ořechy
Výsledek: 4 porce