Čokoládové suflé
250 g 70% hořkosladké tmavé čokolády
90 g cukru
90 g polohrubé mouky
180 ml mléka
5 vajec, žloutky a bílky odděleně
30 g nesoleného másla
Postup přípravy:
- rozpusťte čokoládu ve vodní lázni
- vyšlehejte bílky s polovinou cukru až budou nadýchané. Zbývající cukr přidejte ke žloutkům a dobře prošlehejte.
- sundejte rozpuštěnou čokoládu z ohně. Nechte ji pár minut chládnout. Smíchejte v misce čokoládu se studeným mlékem kvůli dalšímu snížení teploty. Přidejte žloutky a pokračujte ve šlehání.
- během šlehání do čokoládové směsi pomalu přidávejte mouku. Zapracovávejte vyšlehané bílky až je konzistence rovnoměrná a hladká.
- vymažte máslem 8 pečících forem na muffiny (bochánky) a nalijte směs. Na 2 hodiny nechte odpočnout v mrazáku.
- pečte 8 minut v troubě předehřáté na 180°C. Hned podávejte.
Výsledek: 8 porcí