Čokoládové tiramisu
Čokoládové tiramisu (JO, Roztančená kuchyně, 20.díl: Čokoláda)
- 110 g pískového cukru, 4 vejce, ušlehat v mixéru nebo rukou a přisypávat cukr, šlehat asi 2 min --> nadýchaný krém, pak vemu 85 g hladké pšeničné mouky, 30 g kakaového prášku, 50 g rozpuštěného másla nakapat teplé (ne horké) do mísy s krémem, přes síto nasypat do mísy kakao a spol., a stěrkou opatrně promíchat (nešlehat), pak vše vylít na pečící papír na plech a rozetřít asi na 1 cm silnou vrstvu, dát do trouby vyhřáté na 180°C na cca 10 min
- náplň: asi 500 g mascarpone do misky, do toho zhruba 70 g cukru (přidávat a ochutnávat) a 2 žloutky, zamíchat a zašlehat, přidat asi 1 skleničku vína Vin Santo (sladké dezertní víno), opatrně vmíchat
- do středně velké mísy s plochým dnem natrhat upečené čokoládové těsto, jednu vrstvu, polít likérem Tia Maria (3-4 šplíchance), nalít trochu víc než likéru hodně silného espresa, polít a rozetřít trochou bílé čokolády rozpuštené v misce nad hrncem s horkou vodou, a vše zalít mascarpone s Vin Santem a rozetřít, poprášit kakaovým práškem, 70% čokoláda Valrhona hoblovat škrabkou nebo nožem a naházet navrch a dát do ledničky
Moje čokoládové tiramisu (JO, Jamie nezahálí, 4.díl: Benátky)
- savoiardi (cukrářské piškoty)
- 400 ml mírně oslazené kávy
- 2 tabulky hořké čokolády
- 50 g másla
- špetka soli
- Vin Santo
- 6 vajec
- 150 g pískového cukru
- 750 g mascarpone
- pár zrnek kávy
- čokoládové hobliny
- trochu nastrouhané pomerančové kůry
Tiramisu (DR, DVDR, 2.série - 3.díl)
480 ml espressa
180 ml sladkého italského vermutu
40 italských ´Savoiardi´ Lady finger cukrářských piškotů
500 g čerstvého mascarpone
5 vajec
75 ml cukru
hořkosladká čokoláda na hoblinky
Postup přípravy:
- oddělte žloutky od bílků do dvou misek. Do misky se žloutky přidejte cukr a šlehejte mixérem až to má krémovou konzistenci. Přidejte mascarpone a důkladně promíchejte. V druhé misce šlehejte bílky dokud z nich nejsou nadýchané bílé vrcholky. Opatrně zapracujte bílkové vrcholky do krémové žloutkové směsi.
- v další misce smíchejte espresso a vermut. Na pár vteřin do toho ponořte piškoty tak, aby byly mokré na povrchu, ale stále suché uvnitř. Srovnejte namočené piškoty do pevné vrstvy na dno dortové formy. Nalijte na piškoty polovinu žloutkovo-bílkového krému a rovnoměrně rozetřete. Přidejte druhou vrstvu namočených piškotů a na ně rovnoměrně rozetřete zbytek krému.
- překryjte dortovou formu potravinovou fólií a nechte tiramisu odpočnout 3 až 4 hodiny v ledničce. Před podáváním posypte čokoládovými hoblinkami.
Výsledek: 8 porcí
Tiramisu Vin Santo (DR, DVDR, 4.série - 13.díl)
500 g nalámaných sušenek cantuccini
250 ml Vin Santo
500 g sýru mascarpone
30 ml cukru
100 g nasekané hořkosladké čokolády
Postup přípravy:
- dejte sušenky na dno dortové formy jako základnu pro tiramisu. Pocákejte je polovinou Vin Santo a dejte stranou. Povrch sušenek by měl být mokrý, zatímco uvnitř by měly zůstat trochu sušší.
- dejte do misky mascarpone, Vin Santo, cukr a čokoládu. Smíchejte dohromady, aby to bylo krémové a důkladně promíchané.
- nalijte krémovou směs rovnoměrně na sušenky, aby byly všechny pokryté. Pokud chcete, můžete vrch tiramisu také posypat nasekanou čokoládou a sušenkami.
- narozdíl od klasického tiramisu může být tato verze podávána ihned
Výsledek: 8 porcí