Čokoládový lilek
2 lilky nakrájené na tenké plátky
hrubá mořská sůl
mouku na obalení
extra panenský olivový olej pro smažení
450 g hořkosladké čokolády nakrájené na malé kousky
240 ml mléka
120 ml nasekaných pražených mandlí
Postup přípravy:
- připravte lilek osolením plátků a položte je na 30 minut do cedníku, aby vypustily všecku hořkost. Opláchněte a osušte.
- obalte plátky v mouce a smažte v extra panenském olivovém oleji o teplotě 190°C. Vyvarujte se smažení mnoha plátků najednou, když teplota oleje klesne, budou plátky lilku příliš mastné. Vysajte přebytečný olej tím, že po usmažení položíte plátky lilku na papírovou utěrku.
- rozpusťte čokoládu v ocelové misce, kterou dejte na hrnec slabě vroucí vody. Vmíchávejte mléko, dokud není konzistence čokolády sametová.
- dejte plátky lilku na talíř. Pokapejte rozpuštěnou čokoládou a posypte praženými mandlemi. Před podáváním nechte naležet při pokojové teplotě.
Výsledek: 4 porce