Dort z ricotty podle Carly
475 g sýru ricotta
45 ml cukru
240 ml šlehačky
45 ml jemně nasekané hořkosladké čokolády
dortový korpus o průměru 20 cm
3 oloupané, zbavené jádřince a přepůlené hrušky
710 ml vody
45 ml meruňkového džemu
Postup přípravy:
- dejte ricottu přes noc do sítka do ledničky, aby se odstranila přebytečná tekutina. V misce ručním mixérem smíchejte ricottu a polovinu cukru až to bude mít sametovou konzistenci. V další misce šlehejte 35% šlehačku s 8 ml cukru. Jemně zapracujte šlehačku do ricotty společně s hořkosladkou čokoládou. Rozprostřete náplň na dortový korpus.
- v rendlíku (hluboké pánvi) zahřejte cukr a 475 ml vody. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte hrušky a nechte vařit až jsou měkké a zkaramelizované. Sundejte hrušky z ohně a nechte zchládnout. Nakrájejte hrušky na plátky a skládejte do vějíře navrch na dortovou náplň až pokryjete celý povrch. Pokud je třeba, vyplňte mezery kousky hrušek navíc.
- v dalším rendlíku zahřejte zbývající vodu a meruňkový džem. Míchejte a vařte až bude džem roztavený tak, že se dá použít jako poleva. Přelijte meruňkovou polevu přes hrušky a před podáváním nechte dort odpočnout 4 hodiny v ledničce.
Výsledek: 6 - 8 porcí