Vaječný punč se smetanou
6 velkých žloutků
90 ml cukru
90 ml vína Vin Santo nebo Marsala
250 ml 35% smetany
120 ml čerstvých borůvek
Postup přípravy:
- dejte žloutky do ocelové misky. Přimíchejte cukr a Vin Santo nebo Marsalu. Odhadem 15 ml každé přísady na 1 žloutek.
- dejte vodu do jiné misky na oheň. Snižte plamen a na misku s vodou dejte ocelovou misku se žloutkovou směsí. Šlehejte žloutkovou směs 8 minut nebo až je lehká a krémová. Dohlížejte na plamen, jinak z toho budete mít míchaná vajíčka. Dejte stranou a nechte chládnout.
- v další misce šlehejte smetanu ručním mixérem
- jemně zapracujte žloutkovou směs do vyšlehané smetany gumovou špachtlí a dejte do ledničky asi na 30 minut nebo až je to připraveno k podávání. Podávejte ve sklenicích a posypané borůvkami.
Výsledek: 4 porce