Zázvorová limonáda
Rychlá zázvorová limonáda (JO, Šéfkuchař bez čepice, 21.díl)
- 15-20 dkg zázvoru oloupat (seříznout kůru) a nahrubo nastrouhat do mísy
- asi 4 vrchovaté lžíce cukru muscovado (surový třtinový cukr z ostrova Mauricius - cca 5% melasy)
- z 2-3 citrony oloupat kůru do mísy a vymačkat i šťávu
- vše v míse rozmačkat a podrtit (např. válečkem)
- asi litr perlivé minerálky nalít do mísy
(- podle chuti můžeme ještě doplnit citronovou šťávu)
- do džbánu dát snítku máty, oloupanou kůru z 1 citronu a led
- poté dolít přecezenou směsí z mísy
Osvěžující zázvorová limonáda (JO, Jamie dělá minutky, 15.díl)
- kostky ledu
- 4-5 lístků čerstvé máty
- 2 cm kousek zázvoru (asi 1 lžička najemno nastrouhaného)
- 330 ml plechovka perlivé limonády
- 1 láhev perlivé vody
já
- zázvor (asi o velikosti palce)
- 1-2 lžíce medu
- šťáva z 1/2 až 1 citronu
- kostky ledu
- pár lístků čerstvé máty
- vychlazená perlivá minerálka
- 1 lžíce třtinového cukru (příp. víc na dochucení)
postup:
- zázvor oloupat, nakrájet na tenký plátky (příp. nastrouhat, ale pak to bude silnější - zázvor pálí), dát do hrnku a zalít vařící vodou (jakoby čaj)
- aspoň 20 minut nechat odstát a pak osladit medem
- do džbánu (my máme asi něco přes litr) dát kostky ledu, vymačkat citronovou šťávu a natrhat pár lístků máty
- pak tam přelít zázvorovej čaj a doplnit džbán minerálkou
- ochutnat a případně dosladit třtinovým cukrem, nebo ještě přidat citronovou šťávu