Arancini
400 g zbylého rizota *
80 g mozzarelly na kostky
1 rozšlehané vejce
240 ml strouhanky
475 ml extra panenského olivového oleje
* pokud nemáte po ruce zbytek rizota, přidejte hojnou dávku strouhaného parmezánu a malé množství rajčatové šťávy do uvařené a osolené rýže arborio
Postup přípravy:
naberte hrst zbylého rizota a vytvarujte kuličku o průměru přes 6 cm (2,5 palce = 6,35 cm)
uprostřed vytlačte palcem díru a vložte pár kostek mozzarelly
přetvarujte rýžovou kuličku, aby byla mozzarella zcela uzavřená
vyválejte každou rýžovou kuličku v rozšlehaném vejci a rovnoměrně obalte ve strouhance
v hlubokém hrnci (rendlíku) rozehřejte extra panenský olivový olej a opatrně do něj dejte rýžové kuličky, ale nepřeplňte
ujistěte se, že je olivový olej horký, než přidáte kuličky, jinak budou těžké
smažte kuličky několik minut až budou po všech stranách zlatavé
dejte kuličky na papírovou utěrku, aby vsákla přebytečný olej. Podávejte horké nebo o pokojové teplotě.
Výsledek: pro 4 osoby