Perfektní pečené brambory
- brambory oloupeme a pokrájíme na velikost asi dvou squashových míčků
- studenou vodou z brambor omyjeme všechen škrob
- brambory dáme do hrnce se studenou vodou, kterou důkladně osolíme
- přivedeme k varu a necháme je povařit asi 10 minut (uprostřed budou měkkoučké)
- poté brambory scedíme a protřepeme, povrch brambor bude nerovný a drolící se, díky čemuž pak budou křupavé
- teď použijeme tuk - buď olivový olej, máslo, nebo husí sádlo - který dáme na dno pekáče a pak na jej celý pokryjeme bramborami, které osolíme a opepříme
- pečeme 30 minut při 190°C až budou do zlatova
- pak vezmeme mačkadlo na brambory a všechny je zmáčkneme naplocho, čímž následně získáme větší křupavou plochu, ale nerozmačkáme
- k bramborám na olivovém oleji přidáme rozmarýn, který nejprve v misce pokapeme olivovým olejem a octem, který bramborám dodá šmrnc, poté ještě pár celých stroužků česneku, vše promícháme a nasypeme na brambory
- k bramborám na husím sádle dáme tymián, několik stroužků česneku a pár bobkových listů, opět přidáme trochu olivového oleje a kapku octa, promícháme a nasypeme na brambory
- k bramborám na másle přidáme šalvěj, zase pár stroužků česneku a škrabkou oloupanou kůru z jedné mandarinky (tu pak jíst nebudeme), olivový olej, ocet, promíchat, nasypat na brambory
- dáme opět do trouby na dalších 25-30 minut, nebo dokud to nebude vypadat perfektně